Метаболічні процеси в печінці щурів за експериментального діабету та впливу цитрату хрому
DOI:
https://doi.org/10.29038/2617-4723-2015-313-161-166Ключові слова:
щурі, цитрат хрому, експериментальний діабет, печінкаАнотація
Установлено, що за умов додавання до раціону щурів зі стрептозотоцин-індукованим діабетом цитрату хрому в кількостях 10 і 25 мкг Cr/кг маси тіла зростає активність лактатдегідрогенази, глюкозо-6-фосфатде-гідрогенази, каталази, глутатіонпероксидази, уміст відновленого глутатіону та знижується вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів у печінці.
Посилання
1. Довідник: фізіолого-біохімічні методи досліджень біології, тваринництві та ветеринарній медицині. – Вид. 3-тє, переробл. і доповн.) / під ред. В. В. Влізло та ін. – Львів : [б. в.], 2004. – 399 с.
2. Іванушко Я. Г. Вплив рентгенівського випромінення на ферменти антиокиснювального захисту печінки щурів / Я. Г. Іванушко, Ю. П. Гриневич, А. І. Липська // Ядерна фізика та енергетика. – 2009. – №10 (1). – С. 76–79.
3. Іскра Р. Я. Біохімічні механізми дії хрому в організмі людини і тварини / Р. Я. Іскра, В. Г. Янович // Укр. біохімічний журн. – 2011. – Т. 83, № 5. – С. 5–12.
4. Іскра Р. Я. Біологічна роль хрому в організмі тварин / Р. Я. Іскра, В. В. Влізло // Біологія тварин. – 2011. – Т.13, № 1–2. – С. 69–71.
5. Іскра Р. Я. Методи оцінки системи антиоксидант захисту організму тварин за дії сполук хрому : метод. рек. / Р. Я. Іскра. – Львів : [б. в.], 2011. – 35с.
6. Королюк М. А. Метод определения активности каталазы / М. А. Королюк, И. Г. Иванова, И. Г. Майорова // Лаб. дело. – 1988. – № 1. – С. 16–18.
7. Мерецький В. М. Порушення ліпідного та вуглеводного обміну і методи їх корекції при експериментальному цукровому діабеті / В. М. Мерецький // Медична хімія. – 2007. – Т. 9, № 3. – С. 83–86.
8. Моин В. М. Простой и специфический метод определения активности глутатион-пероксидазы в эритроцитах / В. М. Моин // Лаб. дело. – 1986. – № 12. – С. 124–126.
9. Сибірна Н. О. Дослідження окремих біохімічних показників за умов оксидативного стресу : навч.-метод. посіб. / Н. О. Сибірна, О. М. Маєвська, М. Л. Барська // Львів : Вид. центр ЛНУ ім. І. Франка, 2006. – 60 с.
10.Чевари С. Определение антиоксидантных параметров крови и их диагностическое значение в преклонном возрасте / С. Чевари, Т. Д. Андял, Д. Штиренгер // Лаб. дело. – 1991. – № 10. – С. 9–13.
11.Anderson R. A. Nutritional factors influencing the glucose/insulin system: Chromium / R. A. Anderson // Journal of American College Nutrition. – 1997 – V. 16. – P. 404–410.
12.Cefalu W. T. Role of Chromium in Human Health and in Diabetes / W. T. Cefalu, F. B. Hu // Diabetes Care. – 2004. – V. 27, N 11. – P. 2741–2751.
13. Chromium picolinate supplementation attenuates body weight gain and increases insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes / [J. Martin, Z. Q. Wang, X. H. Zhang et al] // Diabetes Care. – 2006. – V. 29. – P. 1826–1832.
14.Effect of supplemental chromium on patients with symptoms of reactive hypoglycemia [R. A. Anderson, M. M. Polansky, N. A. Bryden et al.] // Metabolism. – 1987. – V. 36. – P. 351–355.
15.Guerrero-Romero F. Complementary Therapies for Diabetes: The case for chromium, Magnesium, and Antioxidants / F. Guerrero-Romero, M. Rodriguez-Moran // Archives of Medical Research. – 2005. – Vol. 36. – Р. 250–257.
16.Ming-Hoang L. Antioxidant Effects and Insulin Resistance Improvement of Chromium Combined with Vitamin C and E Supplementation for Type 2 Diabetes Mellitus // Clin. Biochem. Nutr. – 2008. – Vol. 43. – P. 191–198.
17.National Research Council (NRC). The role of chromium in animal nutrition. – National Washington : Academy Press, DC, 1995.
18.Reversal of corticosteroid-induced diabetes mellitus with supplemental chromium / [A. Ravina, L. Slezak, N. Mirsky et al.] // Diabetic Medicine. – 1999. – V.16. – P. 164-167.
19. Satheesh M. A. Antioxidant effect of Boerhavia diffuse L in tissues of alloxan induced diabetic rats / M. A. Satheesh, and L. Pari // Indian J.Exp. Biol. – 2004. – Vol. 42. – P. 989–992.
20. Suzan M. Chromium Picolinate and Rossiglitazone Improve Biochemical Derangement in a Rat Model of Inulin Resistance. Role of TNF-£ and Leptin / M. Suzan et al. // Pharmacologia. – 2013. – Vol. 4(3). – Р. 186–196.
2. Іванушко Я. Г. Вплив рентгенівського випромінення на ферменти антиокиснювального захисту печінки щурів / Я. Г. Іванушко, Ю. П. Гриневич, А. І. Липська // Ядерна фізика та енергетика. – 2009. – №10 (1). – С. 76–79.
3. Іскра Р. Я. Біохімічні механізми дії хрому в організмі людини і тварини / Р. Я. Іскра, В. Г. Янович // Укр. біохімічний журн. – 2011. – Т. 83, № 5. – С. 5–12.
4. Іскра Р. Я. Біологічна роль хрому в організмі тварин / Р. Я. Іскра, В. В. Влізло // Біологія тварин. – 2011. – Т.13, № 1–2. – С. 69–71.
5. Іскра Р. Я. Методи оцінки системи антиоксидант захисту організму тварин за дії сполук хрому : метод. рек. / Р. Я. Іскра. – Львів : [б. в.], 2011. – 35с.
6. Королюк М. А. Метод определения активности каталазы / М. А. Королюк, И. Г. Иванова, И. Г. Майорова // Лаб. дело. – 1988. – № 1. – С. 16–18.
7. Мерецький В. М. Порушення ліпідного та вуглеводного обміну і методи їх корекції при експериментальному цукровому діабеті / В. М. Мерецький // Медична хімія. – 2007. – Т. 9, № 3. – С. 83–86.
8. Моин В. М. Простой и специфический метод определения активности глутатион-пероксидазы в эритроцитах / В. М. Моин // Лаб. дело. – 1986. – № 12. – С. 124–126.
9. Сибірна Н. О. Дослідження окремих біохімічних показників за умов оксидативного стресу : навч.-метод. посіб. / Н. О. Сибірна, О. М. Маєвська, М. Л. Барська // Львів : Вид. центр ЛНУ ім. І. Франка, 2006. – 60 с.
10.Чевари С. Определение антиоксидантных параметров крови и их диагностическое значение в преклонном возрасте / С. Чевари, Т. Д. Андял, Д. Штиренгер // Лаб. дело. – 1991. – № 10. – С. 9–13.
11.Anderson R. A. Nutritional factors influencing the glucose/insulin system: Chromium / R. A. Anderson // Journal of American College Nutrition. – 1997 – V. 16. – P. 404–410.
12.Cefalu W. T. Role of Chromium in Human Health and in Diabetes / W. T. Cefalu, F. B. Hu // Diabetes Care. – 2004. – V. 27, N 11. – P. 2741–2751.
13. Chromium picolinate supplementation attenuates body weight gain and increases insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes / [J. Martin, Z. Q. Wang, X. H. Zhang et al] // Diabetes Care. – 2006. – V. 29. – P. 1826–1832.
14.Effect of supplemental chromium on patients with symptoms of reactive hypoglycemia [R. A. Anderson, M. M. Polansky, N. A. Bryden et al.] // Metabolism. – 1987. – V. 36. – P. 351–355.
15.Guerrero-Romero F. Complementary Therapies for Diabetes: The case for chromium, Magnesium, and Antioxidants / F. Guerrero-Romero, M. Rodriguez-Moran // Archives of Medical Research. – 2005. – Vol. 36. – Р. 250–257.
16.Ming-Hoang L. Antioxidant Effects and Insulin Resistance Improvement of Chromium Combined with Vitamin C and E Supplementation for Type 2 Diabetes Mellitus // Clin. Biochem. Nutr. – 2008. – Vol. 43. – P. 191–198.
17.National Research Council (NRC). The role of chromium in animal nutrition. – National Washington : Academy Press, DC, 1995.
18.Reversal of corticosteroid-induced diabetes mellitus with supplemental chromium / [A. Ravina, L. Slezak, N. Mirsky et al.] // Diabetic Medicine. – 1999. – V.16. – P. 164-167.
19. Satheesh M. A. Antioxidant effect of Boerhavia diffuse L in tissues of alloxan induced diabetic rats / M. A. Satheesh, and L. Pari // Indian J.Exp. Biol. – 2004. – Vol. 42. – P. 989–992.
20. Suzan M. Chromium Picolinate and Rossiglitazone Improve Biochemical Derangement in a Rat Model of Inulin Resistance. Role of TNF-£ and Leptin / M. Suzan et al. // Pharmacologia. – 2013. – Vol. 4(3). – Р. 186–196.
Завантаження
Опубліковано
2015-12-24
Номер
Розділ
Фізіологія людини і тварин
Як цитувати
Метаболічні процеси в печінці щурів за експериментального діабету та впливу цитрату хрому. (2015). Нотатки сучасної біології, 313(12), 161-166. https://doi.org/10.29038/2617-4723-2015-313-161-166