Metabolic Processes in rats’ Liver Under the Condition of Experimental Diabetes and Chromium Citrate Influence

Authors

  • Ryslana Iskra Institute of Animal Biology NAAS
  • Oksana Slivinska Institute of Animal Biology NAAS
  • Olena Shatynska Institute of Animal Biology NAAS
  • Oksana Svarchevska Institute of Animal Biology NAAS
  • Oksana Senkiv Institute of Animal Biology NAAS
  • Andriy Pulipez Institute of Animal Biology NAAS

DOI:

https://doi.org/10.29038/2617-4723-2015-313-161-166

Keywords:

rats, chromium citrate, experimental diabetes, liver

Abstract

Under the condition of diabetes mellitus an energetic exhaustion of organism is observed, which leads to the deficiency of energetic substrates and it affects the effectiveness of antioxidant system functioning in direct proportion. Under the condition of experimental diabetes credible increase of MDA content, decrease of catalase, glutathione peroxidase, lactate dehydrogenase activities and the content of reduced glutathione were established in liver tissue of rats. After the addition of chromium citrate in a quantity of 10 and 25 mcg Сr3+/kg body weight to the diet of rats those researched indexes reach to their levels in the control group, while activities of lactate dehydrogenase, glucose-6-phosphate dehydrogenase, catalase, glutathione peroxidase and the content of the reduced glutathione increase compared to rats with experimental diabetes, although the content of lipid peroxidation products decrease.

References

1. Довідник: фізіолого-біохімічні методи досліджень біології, тваринництві та ветеринарній медицині. – Вид. 3-тє, переробл. і доповн.) / під ред. В. В. Влізло та ін. – Львів : [б. в.], 2004. – 399 с.
2. Іванушко Я. Г. Вплив рентгенівського випромінення на ферменти антиокиснювального захисту печінки щурів / Я. Г. Іванушко, Ю. П. Гриневич, А. І. Липська // Ядерна фізика та енергетика. – 2009. – №10 (1). – С. 76–79.
3. Іскра Р. Я. Біохімічні механізми дії хрому в організмі людини і тварини / Р. Я. Іскра, В. Г. Янович // Укр. біохімічний журн. – 2011. – Т. 83, № 5. – С. 5–12.
4. Іскра Р. Я. Біологічна роль хрому в організмі тварин / Р. Я. Іскра, В. В. Влізло // Біологія тварин. – 2011. – Т.13, № 1–2. – С. 69–71.
5. Іскра Р. Я. Методи оцінки системи антиоксидант захисту організму тварин за дії сполук хрому : метод. рек. / Р. Я. Іскра. – Львів : [б. в.], 2011. – 35с.
6. Королюк М. А. Метод определения активности каталазы / М. А. Королюк, И. Г. Иванова, И. Г. Майорова // Лаб. дело. – 1988. – № 1. – С. 16–18.
7. Мерецький В. М. Порушення ліпідного та вуглеводного обміну і методи їх корекції при експериментальному цукровому діабеті / В. М. Мерецький // Медична хімія. – 2007. – Т. 9, № 3. – С. 83–86.
8. Моин В. М. Простой и специфический метод определения активности глутатион-пероксидазы в эритроцитах / В. М. Моин // Лаб. дело. – 1986. – № 12. – С. 124–126.
9. Сибірна Н. О. Дослідження окремих біохімічних показників за умов оксидативного стресу : навч.-метод. посіб. / Н. О. Сибірна, О. М. Маєвська, М. Л. Барська // Львів : Вид. центр ЛНУ ім. І. Франка, 2006. – 60 с.
10.Чевари С. Определение антиоксидантных параметров крови и их диагностическое значение в преклонном возрасте / С. Чевари, Т. Д. Андял, Д. Штиренгер // Лаб. дело. – 1991. – № 10. – С. 9–13.
11.Anderson R. A. Nutritional factors influencing the glucose/insulin system: Chromium / R. A. Anderson // Journal of American College Nutrition. – 1997 – V. 16. – P. 404–410.
12.Cefalu W. T. Role of Chromium in Human Health and in Diabetes / W. T. Cefalu, F. B. Hu // Diabetes Care. – 2004. – V. 27, N 11. – P. 2741–2751.
13. Chromium picolinate supplementation attenuates body weight gain and increases insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes / [J. Martin, Z. Q. Wang, X. H. Zhang et al] // Diabetes Care. – 2006. – V. 29. – P. 1826–1832.
14.Effect of supplemental chromium on patients with symptoms of reactive hypoglycemia [R. A. Anderson, M. M. Polansky, N. A. Bryden et al.] // Metabolism. – 1987. – V. 36. – P. 351–355.
15.Guerrero-Romero F. Complementary Therapies for Diabetes: The case for chromium, Magnesium, and Antioxidants / F. Guerrero-Romero, M. Rodriguez-Moran // Archives of Medical Research. – 2005. – Vol. 36. – Р. 250–257.
16.Ming-Hoang L. Antioxidant Effects and Insulin Resistance Improvement of Chromium Combined with Vitamin C and E Supplementation for Type 2 Diabetes Mellitus // Clin. Biochem. Nutr. – 2008. – Vol. 43. – P. 191–198.
17.National Research Council (NRC). The role of chromium in animal nutrition. – National Washington : Academy Press, DC, 1995.
18.Reversal of corticosteroid-induced diabetes mellitus with supplemental chromium / [A. Ravina, L. Slezak, N. Mirsky et al.] // Diabetic Medicine. – 1999. – V.16. – P. 164-167.
19. Satheesh M. A. Antioxidant effect of Boerhavia diffuse L in tissues of alloxan induced diabetic rats / M. A. Satheesh, and L. Pari // Indian J.Exp. Biol. – 2004. – Vol. 42. – P. 989–992.
20. Suzan M. Chromium Picolinate and Rossiglitazone Improve Biochemical Derangement in a Rat Model of Inulin Resistance. Role of TNF-£ and Leptin / M. Suzan et al. // Pharmacologia. – 2013. – Vol. 4(3). – Р. 186–196.

Published

2015-12-24

How to Cite

Metabolic Processes in rats’ Liver Under the Condition of Experimental Diabetes and Chromium Citrate Influence. (2015). Notes in Current Biology, 313(12), 161-166. https://doi.org/10.29038/2617-4723-2015-313-161-166