Вміст каротиноїдів та аскорбінової кислоти у коренеплодах моркви у процесі зберігання за передпосівної обробки насіння метаболічно активними речовинами
DOI:
https://doi.org/10.29038/2617-4723-2022-2-4Ключові слова:
морква, передпосівна обробка, вітамін Е, убіхінон-10, параоксибензойна кислота, метіонін, MgSO4, аскорбінова кислота, каротиноїдиАнотація
Матеріалом дослідження було насіння моркви сорту Нантська, метаболічно активні речовини: вітамін Е (10-8 М), параоксибензойна кислота (ПОБК) (0,001%), метіонін (0,001%), убіхінон-10 (10-8 М) і MgSO4 (0,001%), та їх комбінації: вітамін Е + ПОБК + метіонін, вітамін Е + ПОБК + метіонін + MgSO4, вітамін Е + убіхінон-10. В коренеплодах моркви сорту Нантська вперше продемонстрована ефективність досліджуваних метаболічно активних речовин та їх комбінацій щодо збільшення вмісту аскорбінової кислоти та каротиноїдів, а також зниження втрат цих сполук в процесі зберігання коренеплодів. Найбільше зростання вмісту каротиноїдів спостерігалося за передпосівної обробки насіння вітаміном Е, убіхіноном-10 та комплексом вітамін Е + убіхінон-10, а найменша втрата каротиноїдів реєструвалася за застосування убіхінону-10. Найбільше зростання вмісту аскорбінової кислоти спостерігалося за передпосівної обробки насіння вітаміном Е, а найменші втрати аскорбінової кислоти реєструвалися за застосування MgSO4 та комплексу вітаміну Е + убіхінону-10. У технології вирощування моркви доцільно застосовувати агроприйоми, що передбачають передпосівну обробку насіння метаболічно активними сполуками.
Посилання
Kabanets, V. M.; Sobko, M. H. Metodyka vyznachennia hospodarskoi urozhainosti silskohospodarskykh kultur [Methods of determining the economic productivity of agricultural crops] Sad: Instytut silskoho hospodarstva Pivnichnoho Skhodu NAAN, 2017, 12 s (in Ukrainian).
Donchenko, H. V.; Kuchmenko, O. B.; Petukhov, D. M. Biokhimichni vlastyvosti i funktsionalna rol ubikhinonu (CoQ). Praktychni aspekty zastosuvannia [Biochemical properties and functional role of ubiquinone (CoQ). Practical aspects of application] Ukrainskyi biokhimichnyi zhurnal, 2005, 77, 5, s 24–36 (in Ukrainian).
Zavadska, O. V.; Diadenko, O. V. Otsinka yakosti koreneplodiv morkvy riznykh sortiv, vyroshchenykh v umovakh Lisostepu Ukrainy [Evaluation of the quality of carrot root crops of different varieties grown in the conditions of the forest-steppe of Ukraine]: [Elektronnyi resurs] – Rezhym dostupu: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis (in Ukrainian).
Kucherenko, M. Ye.; Vynohradova, R. P.; Babeniuk, Yu. D. Biokhimiia [Biochemistry]; Lybid: Kyiv, 1995; 464 s (in Ukrainian).
Makrushyn, M. M.; Makrushyna, Ye. M.; Peterson, N. V.; Melnykov, M. M. Fiziolohiia roslyn [Plant Physiology]; Nova knyha: Vinnytsia, 2006; 416 s (in Ukrainian).
Ovcharuk, V. I. Vplyv rehuliatoriv rostu na biometrychni pokaznyky koreneplodiv morkvy [The influence of growth regulators on biometric parameters of carrot roots] Zbirnyk naukovykh prats Podilskoho derzhavnoho ahrarno-tekhnichnoho universytetu 2011, 19, s 10–14 (in Ukrainian).
Hewitt, E. J.; Dickes, G. J. Spectrophotometric measurements on ascorbic acid and their use for the estimation of ascorbic acid and dehydroascorbic acid in plant tissuer. The Biochemical J. 1961, 78, 2, р 384–391.
Sumanta, N.; Haque, C. I.; Nishika, J.; Suprakash, R. Spectrophotometric analysis of chlorophylls and carotenoids from commonly grown fern species by using various extracting solvents. Res. J. Chem. Sci. 2014, 4, p 63–69.
Riabchenko, A. P. Zmina khimichnoho skladu koreneplodiv morkvy v protsesi zberihannia [Changes in the chemical composition of carrot roots during storage]: [Elektronnyi resurs] – Rezhym dostupu: http://www.pdaa.edu.ua/ np/pdf/84.pdf (in Ukrainian).
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.