Вплив передпосівної обробки насіння на вміст продуктів окислення ліпідів, вітамінів та активність антиоксидантних ензимів в зерні озимого жита

Автор(и)

  • Антон Куриленко Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя
  • Олена Кучменко Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя

DOI:

https://doi.org/10.29038/2617-4723-2022-1-1-3

Ключові слова:

озиме жито, передпосівна обробка, вітамін Е, убіхінон- 10, параоксибензойна кислота, метіонін, MgSO4, вітаміни, антиоксидантні ензими, продукти окислення ліпідів

Анотація

Матеріалом дослідження було насіння озимого жита (Secalecereale L.) сортів Синтетик 38 і Забава та композиції метаболічно
активних речовин: вітамін Е (10 -8  М), параоксибензойна кислота (ПОБК) (0,001%), метіонін (0,001%), убіхінон-10 (10 -8  М) і MgSO4 (0,001%), які використовували в таких поєднаннях – вітамін Е+ПОБК+метіонін, вітамін Е+ПОБК+метіонін+MgSO4, вітамін Е+убіхінон-10. В зерні озимого жита сорту Синтетик 38 та Забава вперше продемонстровано ефективність композицій вітамін Е+ПОБК+метіонін+MgSO4 та вітамін Е+убіхінон-10 щодо збільшення вмісту аскорбінової кислоти та каротиноїдів, зменшення активності каталази та аскорбатпероксидази та вмісту продуктів вільнорадикального окислення ліпідів. Найбільш ефективно в цьому плані продемонструвала композиція Е+ПОБК+метіонін+MgSO4.

Посилання

Kunah, O. M.; Pakhomov, O. Y.; Zymaroieva, А. А.; Demchuk, N. I.; Skupskyi, R. M.; Bezuhla, L. S.; Vladyka, Y. P. Agroeconomical and agroecological aspects of the rye (Secale cereale L.) yelds spatial variation within Polesia and Foreststeppe zones of Ukraine: the useage of the geographically weighted principal components analysis. Biosystems Diversity. 2018, 26(4), pp 276–285.

Kulichova, K.; Sokol, J.; Nemecek, P.; Maliarova, M.; Maliar, T.; Havlentova, M.; Kraic, J. Phenolic compounds and biological activities of rye

(Secalecereale L.) grains. Open Chem. 2019, 17, pp 988–999.

Dynkowska, W.M. Rye (Secalecereale L.) phenolic compounds as health-related factors. Plant breeding and seed science. 2019, 79, p 9–24.

Linina, A.; Augspole, I.; Romanova, I.; Kuzel, S. Winter rye (Secale cereale L.) antioxidant capacity, total phenolic content and quality indices. Agronomy Research. 2020, 18(S3), pp 1751–1759.

Gumul, D.; Berski, W. The polyphenol profile and antioxidant potential of irradiated rye grains. International Journal of Food Science. 2021, article ID 8870754, 7 pages.

Kaur, P.; Sandhu, K. S.; Bangar, S. P.; Purewal, S. S.; Kaur, M.; Ilyas, R. A.; Asyraf, M.R.M.; Razman, M. R. Unraveling the bioactive profile, antioxidant and DNA damage protection potential of rye (Secale cereale) flour. Antioxidant. 2021, 10, pp 1214–1228.

Jiang, K.; Asami, T. Chemical regulators of plant hormones and their applications in basic research and agriculture. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2018, 82(8), pp 1265–1300.

Horobets, M.; Chaika, T.; Krykunova, V. Influence of growth stimulants on the ontogenesis of spring barley (Hordeum Vulgare L.). Colloquium-journal. 2021, 7(94), pp 41–42.

Sumanta, N.; Haque, C. I.; Nishika, J.; Suprakash, R. Spectrophotometric analysis of chlorophylls and carotenoids from commonly grown fern species by using various extracting solvents. Res. J. Chem. Sci. 2014, 4, pp 63–69.

Hasanuzzaman, M.; Nahar, K.; Alam, M.; Fujita, M. Exogenous nitric oxide alleviates high temperature induced oxidative stress in wheat (Triticum aestivum L.) seedlings by modulating the antioxidant defense and glyoxalase system. Aust. J. Crop Sci. 2012, 6, pp 1314–1323.

Alam, M.; Nahar, K.; Hasanuzzaman, M.; Fujita, M. Exogenous jasmonic acid modulates the physiology, antioxidant defense and glyoxalase systems in imparting drought stress tolerance in different Brassica species. Plant Biotechnol. 2014, 8, pp 279–293.

Nakano, Y.; Asada, K. Hydrogen Peroxide is Scavenged by Ascorbate-specific Peroxidase in Spinach Chloroplasts. Plant Cell Physiol. 1981, 22, pp 867–880.

Aebi, H. Catalasein Vitro. Methods Enzymol. 1984, 105, pp 121–126.

Yakhin, O. I.; Lubyanov, A. A.; Yakhin, I. A.; Brown, P. H. Biostimulants in plantscience: A global perspective. Frontiers in Plant Science. 2017, 7, p 2049.

Korotkova, I. V., Horobets, M. V., Chaika, T. O. Vplyv Stymuliatoriv Rostu Na Produktyvnist Sortiv Yachmeniu Yaroho [Influence of Growth Stimulators on Productivity of Spring Barley Varieties]. Visnyk Poltavskoi Derzhavnoi Ahrarnoi Akademii. 2021, 2, 20–30. (in Ukrainian)

Wang, X.; Liu, H.; Yu, F.; Hu, B.; Jia, Y.; Sha, H.; Zhao, H. Differential activity of the antioxidant defence system and alterations in the accumulation of osmolyte and reactive oxygen species under drought stress and recovery in rice (Oryza sativa L.) tillering. Sci. Rep. 2019, 9, p 8543.

Kurylenko, A. O.; Kurylenko, O. V.; Kuchmenko, O. B.; Havii, V. M. Vplyv peredposivnoi obrobky nasinnia kompozytsiiamy metabolichno aktyvnykh rechovyn na morfometrychni pokaznyky ozymoho zhyta v umovakh Polissia Ukrainy [The influence of pre-sowing treatment of seed swith the composition of metabolically active substances on the morphometric indicators of winter ryein the conditions of Polissia of Ukraine]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Ahronomiia i biolohiia. 2021, 4, 25–32. (in Ukrainian)

Skrypnik, L.; Maslennikov, P.; Novikova, A.; Kozhikin, M. Effect of Crude Oil on Growth, Oxidative Stress and Response of Antioxidative System of Two Rye (Secale cereale L.) Varieties. Plants. 2021, 10(1), p 157.

Завантаження

Опубліковано

2022-06-30

Як цитувати

Вплив передпосівної обробки насіння на вміст продуктів окислення ліпідів, вітамінів та активність антиоксидантних ензимів в зерні озимого жита. (2022). Нотатки сучасної біології, 1 (1), 18-22. https://doi.org/10.29038/2617-4723-2022-1-1-3