Продуктивність сортів лохини високорослої (V. X covilleanum) в умовах зимових теплиць

Автор(и)

  • Mykhailo Shevchuk Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
  • Iryna Ostapchuk Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

DOI:

https://doi.org/10.29038/2617-4723-2019-388-4-57-62

Ключові слова:

сорти, ягоди, лохина високоросла, фази розвитку, врожай, якість

Анотація

Серед ягідних культур в останні роки значно зросли площі вирощування лохини високої, чому сприяють грунтово-кліматичні умови північно-західного регіону України і високі ціни (120-140 на оптовій торгівлі і 180-240 грн/кг при роздрібній). Розширенню площ лохини сприяє зростання обсягів виробництва посадкового матеріалу, який в Україні вирощують здебільшого біотехнологічними методами і ціна на які значно нижча (55-65 грн), ніж при закупівлі за кордоном (75-120 грн).
Передовий досвід закордонних товаровиробників при вирощуванні лохини у відкритому ґрунті, адаптований до умов України, дозволяє отримувати до 7-8 кг ягід з куща, що забезпечує не менше 70-85 грн чистого прибутку на кожному кілограмі реалізованої продукції.
Значним резервом надходження ранньої ягідної продукції є вирощування лохини у весняних теплицях, коли урожай ранніх сортів ягід поповнюється нею з третьої декади травня, а вартість зростає до 200-250 грн за кілограм.
Наукові дослідження вказують на можливість вирощування лохини і в зимових теплицях, що дає змогу прискорити надходження ягідна продовольчий ринок з другої половини травня.
З метою вивчення ефективності вирощуваннясортів лохини різних груп стиглості в умовах зимових теплиць проведено дослідження щодо їх адаптації, продуктивності і якості ягід. Внаслідок досліджень вивчена динаміка проходження основних фізіологічних фаз росту і розвитку сортів лохини, їх вурожайність та окремі якісні показники.
Результати досліджень указують на те, що в умовах зимових теплиць доцільним є вирощування сортів лохини високої ранньої групи стиглості.

Посилання

1. Andrusiv, B. Viroshuymo chornitsyu; Lviv, 2006, 110 s.
2. Gladkova, L. I. Culture des bleuets et des canneberges: Obzn. informer.; M., 1974, s 5–36.
3. Armor, B. A. Méthodologie d'expérimentation sur le terrain; 5e éd., Re. еt ajouter.; Agropromizdat: М., 1985, 351 s.
4. Kurlovich, T. V. Airelles rouges, bleuets, canneberges, bleuets; Ed. Maisondes PME: М., 2005.
5. Reiman, A.; Plishka, K. Myrtilles hautes; Spike: M., 1984, s 35.
6. Shevchuk, M. Y.; Bortnіk, T. P. Le lobe temporal de Lochin; PP Ivanyuk: Lutsk, 2017, 230 s.
7. Myrtilles hautes: un guide pour la technologie croissante; www.ukravit.ua, 34 s.
8. Blueberry Production Techniques. June 16, 2015, 4 s.

Завантаження

Опубліковано

2019-12-24