Вищі карбонові кислоти олії насіння чорниці звичайної (Vaccinium myrtillus L.)

Автор(и)

  • Mariya Оsyp Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки
  • Yurii Оsyp Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

DOI:

https://doi.org/10.29038/2617-4723-2017-362-13-86-90

Ключові слова:

чорниця звичайна, жирні кислоти, газорідинна хроматографія

Анотація

Із насіння чорниці звичайної (Vaccinium myrtillus L.) методом вичерпної екстракції н-гексаном отримано олію світло-жовтого кольору з показником заломлення 1,4742. Вихід станвить 18 %. Методом газорідинної хроматографії визначено жирнокислотний склад олії насіння чорниці звичайної. Установлено, що досліджувана олія складається високої кількості олеїнової (23,7 %), лінолевої (38,1 %) та ліноленової (31,1 %) кислот. У мінорних кількостях олія чорниці містить пальмітинову (5,3 %), стеаринову (1,0 %) та міристинову (0,7 %) кислоти.

Завантаження

Опубліковано

2017-12-13