Вищі карбонові кислоти олії насіння чорниці звичайної (Vaccinium myrtillus L.)
DOI:
https://doi.org/10.29038/2617-4723-2017-362-13-86-90Ключові слова:
чорниця звичайна, жирні кислоти, газорідинна хроматографіяАнотація
Із насіння чорниці звичайної (Vaccinium myrtillus L.) методом вичерпної екстракції н-гексаном отримано олію світло-жовтого кольору з показником заломлення 1,4742. Вихід станвить 18 %. Методом газорідинної хроматографії визначено жирнокислотний склад олії насіння чорниці звичайної. Установлено, що досліджувана олія складається високої кількості олеїнової (23,7 %), лінолевої (38,1 %) та ліноленової (31,1 %) кислот. У мінорних кількостях олія чорниці містить пальмітинову (5,3 %), стеаринову (1,0 %) та міристинову (0,7 %) кислоти.
Завантаження
Опубліковано
2017-12-13
Номер
Розділ
Біофізика та біохімія
Як цитувати
Вищі карбонові кислоти олії насіння чорниці звичайної (Vaccinium myrtillus L.). (2017). Нотатки сучасної біології, 13(362), 86-89. https://doi.org/10.29038/2617-4723-2017-362-13-86-90