Free Radical Processes in the Pig’s Organism Under the Influence of the Biologically Active Supplements

Authors

  • Oksana Buchko Institute of Animal Biology NAAS

DOI:

https://doi.org/10.29038/2617-4723-2015-313-143-150

Keywords:

sows, piglets, critical periods of ontogenesis, adaptive ability of organism, «Humilid», ascorbic acid

Abstract

The paper deals with the problem of increasing of high performance animal’s adaptive ability under the intensive technologies in the most critical moments – farrowing, lactation and birth. The influence of dietary food supplements «Humilid» with ascorbic acid on the free radical processes and antioxidant system parameters of lactating sows and their piglet’s blood in the period from birth to 21 days have been studied. It has been shown that the using of feed supplements causes by reducing of lipid hydroperoxides concentration, protein carbonyl groups and TBA-active products, increasing of superoxide dismutase and catalase activities in the blood of animals compared to control group. It has been concluded that «Humilid» in the complex with vitamin C increases adaptive ability of the sows and their newborn piglets. These supplements characterized by antistress modulating properties and prolonged effect.

References

1. Барабой В. А. Стресс: природа, биологическая роль, механизмы, исходы / В. А. Барабой – Киев : Фитосоциоцентр, 2006. – 424 с.
2. Бузлама С. В. Фармакология препаратов гуминовых веществ и их применение для повышения резистентности и продуктивности животных : автореф. дис. … д-ра вет. наук / С. В. Бузлама. – Воронеж, 2008. – 40 с.
3. Бучко О. М. Метаболізм в організмі поросят за дії аскорбінової кислоти / О. М. Бучко, Н. О. Салига, О. З. Сварчевська // Біологія тварин. – 2014. – Т. 16, № 3. – С. 161.
4. Комиссаров И. Д. Биологическая активность гуминовых препаратов / И. Д. Комиссаров // Досягнення та перспективи застосування гумінових речовин у сільському господарстві. – Дніпропетровськ : [б. в.], 2008. – С. 75–78.
5. Лабораторні методи досліджень у біології, тваринництві та ветеринарній медицині / В. В. Влізло, Р. С. Федорук, І. Б. Ратич [і ін.] – Львів : СПОЛОМ, 2012. – 762 с.
6. Попова Л. Д. Вплив аскорбінової кислоти на активність ферментів антиоксидантної системи і no-синтази крові морських свинок / Л. Д. Попова, І. М. Васильєва // Медицина сьогодні і завтра. – 2010. – № 2– 3 (47–48). – С. 72–74.
7. Смирнова О. В. Совместное действие аскорбиновой и гуминовой кислот в процессах радикально-цепного окисления / О. В. Смирнова, И. В. Ефимова, С. Л. Хилько и др. // Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології. – 2010. – Т. 8, № 4. – С. 843–849.
8. Степченко Л. М. Регуляторні механізми дії біологічно активних речовин гумінової природи на організм продуктивної птиці / Л. М. Степченко // Фізіологічний журн. – 2010. – Т. 56, № 2. – С. 306.
9. Томсон А. Э. Антиоксидантная активность препаратов из торфа и растительного сырья / А. Э. Томсон, Г. В. Наумова, С. Ф. Шурхай и др. // Природопользование. – 2011. – Вып. 19. – С. 165–169.
10.Чумаченко В. В. Біохімічні та імунологічні основи системи профілактики стресу в свиней : автор. дис. … д-ра вет. наук / В. В. Чумаченко. – К., 2007. – 24 с.
11.Ярован Н. И. Биохимические аспекты оценки, диагностики и профилактики технологического стресса у сельскохозяйственных животных : автореф. дис. … д-ра биол. наук / Н. И. Ярован. – М., 2008. – 41 с.
12. Bittner M. Direct effects of humic substances on organisms / M. Bittner. – Brno : Czech Republic, 2006. – 31 р.
13.Buttke T. M. Oxidative stress as a mediator of apoptosis / T. M. Buttke, P. A. Sandstrom // Immunol. Today. – 1994. – № 15. – P. 7–10.
14. Farmer C., Quesnel H. Nutritional, hormonal, and environmental effects on colostrum in sows / C. Farmer, H. Quesnel // J. ANIM. SCI. – 2009. – Vol. 87, №. 13. – P. 56–64.
15. Frei B. Vitamin C and cancer revisited / B. Frei, S. Lawson // Proc. Natl. Sci. USA. – 2008. – Vol. 105, №. 32. – P. 11037–11038.
16.Hansen A. V. Effects of nutrient supply, plasma metabolites, and nutritional status of sows during transition on performance in the next lactation / A. V. Hansen, C. Lauridsen, M. T. Sørensen et al. // J. ANIM. SCI. – 2012. – Vol. 90, №. 2. – P. 466–480.
17.Hasselholt S. Vitamin C: its role in brain development and cognition / S. Hasselholt, P. Y. Tveden-Nyborg, J. Lykkesfeldt // Nutr. Cogn. Perform.: Dev. Perspect. – 2011. – P. 29–52.
18.Kolacz R. Higiena i dobrostan awierzat gospodarskich / R. Kolacz, Z. Dobrzanski. – Wroclaw : WAR, 2006. – 537 p.
19.Koshoridze N. I. Quantitative Alterations in the Products of Lipid Peroxidation under Stress / N. I. Koshoridze, K. O. Menabde, Z. T. Kuchukashvili et al. // Journal of Stress Physiology & Biochemistry. – 2010. – Vol. 6, №. 2. – P. 4–9.
20.Lindblad M. Regulation of Vitamin C Homeostasis during Deficiency / M. Lindblad, P. Tveden-Nyborg, J. Lykkesfeldt // Nutrients. – 2013. – № 5. – Р. 2860–2879.
21.Maya D. Paidi Prenatal vitamin C deficiency results in differential levels of oxidative stress during late gestation in foetal guinea pig brains / Maya D. Paidi, Janne G. Schjoldager, Jens Lykkesfeldt et al. // Redox Biology. – № 2. – 2014. – P. 361–367.
22. Pejsak Z. Снoroby swin / Z. Pejsak. – Poznan : Pol. Wyd. Rol., 2002. – 353 p.
23. Sahin E. Immobilization stress in rat tissues: Alterations in protein oxidation, lipid peroxidation and antioxidant defense system / E. Sahin, S. Gumuslu // Comp. Biochem. Physiol. Part C: Toxicol. Pharmacol. – 2007. – Vol. 144, №. 4. – Р. 342–347.
24.Trckova M. Peat as a feed supplement for animals: a review / M. Trckova, L. Matlova, H. Hudcova et al. // Vet. Med. – Czech. – 2005. – Vol. 50, №. 8. – P. 361–377.

Published

2015-12-24

How to Cite

Buchko, O. (2015). Free Radical Processes in the Pig’s Organism Under the Influence of the Biologically Active Supplements. Notes in Current Biology, 313(12), 143–150. https://doi.org/10.29038/2617-4723-2015-313-143-150